torstai 20. maaliskuuta 2014

Quinta do Noval, Vila Nova de Gaia

Tastingkierros jatkui tihkusateesta ja viileästä tuulesta huolimatta. Seuraavana oli vuorossa Quinta do Noval, joka sijaitsee osoitteessa Av Diogo Leite, 256.




Quinta do Novalin 145 ha tila sijaitsee Pinhãon kylässä Cima Corgon alueella. Kaikki tilan tarhat kuuluvat A-luokkaan. Tarhoilla kasvatettavat rypälelajikkeet ovat: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Barroca, Tinta Francisca ja Sousão. Tarhat sijaitsevat 100–500 m korkeudessa. Tarhojen maaperä koostuu liuskekivestä, johon on sekoittunut vaihtelevia määriä savea. Maaperän vuoksi sateisella säällä viinitarhoilla työskentely on hankalaa, koska savi tekee rinteistä liukkaita. Vuodesta 1994 tilan tarhoja on uudistettu noin 100 ha alueelta.

Quinta do Nova
Kuva: sommeliers-international.com

Ensimmäiset maarekisteriin ilmoitetut tiedot Quinta do Novalista löytyvät vuodelta 1715. Quinta do Noval on ainoa portviinitalo, jonka portviinit ja quinta kantavat samaa nimeä. 1700–1800 luvulla tilaa hoitivat Robello Valente perheineen ja Visconde de Vilar d'Allen

18801890 luvuilla riehuneen phylloxeran tekemien tuhojen jälkeen tila oli erittäin huonossa kunnossa ja se päätettiin myydä António José de Silvalle. Hän kunnosti viininvalmistamon ja teki laajoja uudelleenistutuksia tilan viinitarhoilla. 

Silvan työn jatkajaksi tuli hänen vävynsä Luís Vasconcelos, joka johti Novalia kolmen vuosikymmenen ajan. Vasconecelos jatkoi siitä, mihin Silva oli jäänyt. Hän muutti kapeat terasseille istutetut köynnösrivit leveämmiksi, jotta käynnökökset saivat enemmän auringonvaloa. Hän panosti myös Quinta do Novalin markkinointiin, joka suuntautui Britteinsaarille.

Quinta do Noval tuli tunnetuksi vuoden 1931 Vintage Portilla ja 1931 Nacional Vitage Portilla. Tämä johtui suureksi osaksi siitä, että vuosi 1927 oli poikkeuksellinen. Tuolloin yleismaailmallinen lama ja portviinin ylituotanto johtivat siihen, että useat portviintalot jättivät vuoden 1931 Vintage Portin tekemättä.

Vuonna 1963 Vasconecelos jäi eläkkeelle ja hänen pojanpojat Fernando ja Luís van Zeller  jatkoivat tilan hoitamista. Tämä tuli olemaan käännökohta tilan historiassa. 1970-luvulla Quinta do Noval oli suurissa vaikeuksissa. Tarhat olivat päässeet huonoon kuntoon. Vuonna 1981 tilan Vila Nova de Gaiassa oleva varasto tuhoutui tulipalossa ja samalla menetettiin 350 000 l portviiniä.

Useiden vuosien ajan kestäneiden vaikeiden aikojen seurauksena tila pääteettiin myydä. Vuodesta 1993 Quinta do Noval on kuulunut AXA Millésimes -ryhmään, johon kuuluu mm. Disznókő Tokajista, Château Pichon-Longueville Pauillacista, Château Suduiraut Sauternesista, Château Petit-Village Pomerolista, Domaine de l'Arlot Burgundista ja Mas Belles Eaux Languedocin alueelta.

Château Pichon-Longueville
Kuva: © Mari Linna

Vuoden 1986 portviinilain uudistuksen myötä Noval siirsi kellarinsa Vila Nova de Gaiasta Douron laaksoon. Tätä varten Quinta do Novalin tilalle rakennettiin uudet tilat viinin varastointia ja pullotusta varten. 

Quinta do Noval on ensimmäin portviinitila, joka lanseerasi Late Bottled Vitage -portin. Tämä tapahtui vuonna 1958. Uusi portviinityyli sai aikaan monia vuosia kestäneen keskustelun puolesta ja vastaan portviininen valmistajien keskuudessa. 

Phylloxeran aiheuttamien tuhojen korjaamiseksi alkoivat mittavat uudelleenistutukset. Douro-joen rannoilla oleville 2 ha terassitarjoille istuettiin 6 000 kpl varttamattomia viiniköynnöksiä ja näin sai alkunsa legendaarinen  Quinta do Noval Nacional Vintage Port. Tarhalle on istutettu useita perinteisiä lajikkeita: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz ja Tinto Cão. Suhteellisesti eniten on istutettu Sousão-lajiketta, joka antaa viinille väriä. Varttamattomat viiniköynnökset oliva tuolloin ja ovat yhä erittäin harvinaisia euroopassa. Varttamattomat köynnökset eivät ole kovinkaan pitkäikäsiä ja niiden hoitaminen vaatii enemmän työtä kuin vartettujen köynnösten. Uusia köynnöksiä istutetaan yksitellen, kun vanhoista tullut heikkolaatuisia iän tai sairauksien takia. Tarhan keski-ikä on noin 35 vuotta, mutta joukossa on köynnöksiä, joiden ikä on noin 8 vuotta.

Quinta do Noval Nacional Vintage Portin tarhoja
Kuva: www.rjonwine.com

Varttamattomien köynnösten rypäleet ovat pienikokoisia ja näin sadot ovat myös pieniä 1215 hl/ha. Tilan muilla tarhoilla, joille on istutettu vartettuja köynnöksiä, satoa saadaan normaalisti 3035 hl/ha. Sadonkorjuun jälkeen viinin valmistus aloitetaan pienissä lagareissa,  joitka ovat maksimissaan viiden pipen kokoisia 
(5 x 550 l). Rypälemehu väkevöidään, kun sen sokeripitoisuus on laskenut noin 
8 Bauméen. Seuraavaksi viini siirretään terästankkeihin, jossa sitä pidetään talven yli. Tämän jälkeen viini siirretään käytettyihin tammisiin 2 500 l puutynnyreihin, jossa sitä kypsytetään kahden vuoden ajan. Viinin laatua ja kehitystä tarkkaillaan vuosien aikana. Jos viinistä ei kehity tarpeeksi korkalaatuista, ei siitä tehdä Noval Nacional Vintage Porttia. 


1967 Quinta do Noval Nacional Vintage Port
Kuva: vintuswines.com

Quinta do Noval Nacional Vintage Porttia on tehty vain seuraavina vuosina:
2011, 2003, 2000, 
1997, 1996, 1994, 1991, 
1987, 1985, 1984, 1983, 1982, 1980, 
1978, 1975, 1970, 
1967, 1966, 1964, 1963, 1962, 1960, 
1958, 1955, 1950, 
1945, 
1934, 1931

Jos saat käsiisi tätä harvinaista Quinta do Noval Nacional Vintage Porttia, dekantoi se ja nauti kahden vuorokauden sisällä. Portti säilyy kellaroituna 5-50 vuotta. Nuorena Nacioal on intensiivisen hedelmäistä. Ikääntyessään siihen tulee aromaattisuutta ja moniulotteisuutta.





Noval Black          
Noval Black
Kuva: © Mari Linna


Ulkonäkö: Syvä rubiini ja purppura

Tuoksu: Sulkeutunut, niukka, mustaherukkaa

Maku: Kuiva, pyöreät vahvatkot hapot, marjamehumainen, mustaherukkaa, mansikkaa

Nautitaan hyvin viilennettynä. Noval Black on valmistettu Douro-laaksossa perinteisesti kasvavista lajikkeista. Porttia on ikäännytetty kaksi vuotta puisissa tynnyreissä.

Ei mikään tajunnanräjäyttäjä. Itse en ihastunut ko porttiin, mutta alalle tarvitaan välillä jotain uutta ja ihan toisenlaista kuin mihin ollaan totuttu. Noval Blackia maistellessa tuli mieleen lähinnä viilennetty mustaherukkamehu. Maistelukokemus saattaisi olla ihan toisenlainen, jos se tapahtuisi kesähelteellä, eikä viileänä ja sateísena alkukevään päivänä sormet hieman kohmeessa.

On ihan hyvä, että tämänkin tyylistä porttia valmistetaan. Noval Black on suunnattu nuorille kuluttajille. Se on mielenkiintoinen pohja erilaisille drinkeille. Noval Black pitää sen minkä valmistaja lupaa. Maultaa ja olemukseltaan se on raikas, hedelmäinen ja kevyt.



Tawny 10 Port

Ulkonäkö: Mahongin ruskea

Tuoksu: Melko sulkeutunut, vaikka oli niin nuori, taatelia, viikunaa, rusinaa

Maku: Makea, hienostunut ikäisekseen, pehmeitä kuivattuja hedelmiä, pitkä jälkimaku

Tawny Portit 10 & 40 ja Lagrima
Kuva: © Jukka Björn


Tawny Port 40

Ulkonäkö: Keskisyvä punaruskea

Tuoksu: Kuivattua hedelmää, oksidoitunut, pähkinää, rusinaa, ei kovinkiaan rehevä

Maku: Alussa erittäin vahvat hapot, jotka nousivat jyrkästi, pähkinää, mantelia, hienostunut, elegantti, alkoholin poltetta, joka puski läpi, pippuria, rusinaa, taatelia, viikunaa, pitkä jälkimaku


Lagrima 
Lagrima ja hyvä peruskirja portviinistä*)
Kuva: © Mari Linna

Ulkonäkö: Oljenkeltainen

Tuoksu: Täyteläinen, hunajainen, kukkaisuutta, parfyymiä, seljankukkaa, litsiluumua, coca-colaa

Maku: Makea, mutta ei äitelä, runsas viskositeetti, keveän kukkainen, hyvät kantavat hapot, polkakarkkia, hunajaa


Sana "lagrima" tarkoittaa kyyneleitä ja se on vaaleista porteista kaikkein makein. Lagrima valmistetaan makeista rypäleistä "free run juice" -menetelmällä. Viiniä kypsytetään muutamia vuosia tammitynnyreissä.

Lagrima on ihanan makea jälkiruokajuoma. Se sopii pariksi myös kypsytetyille juustoille ja tienkin makeille jälkkäreille.


Quinta do Novalin portit olivat loistavia, mutta maistelulle tarkoitettu tila ei ollut viihtyisä. Istua nökötimme kovilla pienillä tynnyrin muotoisilla jakkaroilla. Jatkuva ohitse ajavien autojen melu oli häiritsevä, koska maistelutilan levyiset ovet aukenivat suoraan kadulle. Toisaalta tämä olikin sellainen lämmittelykierros porttien maisteluun. Seuraavalla kerralla menen itse Dourossa sijaitsevalle quintalle.


*) João Paulo Martins
The Pleasure of Port
The Inside Story of Unique Fortified Wine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti