sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Adega de Colares, Sintra

Portugalin vanhin viiniosuuskunta Adega Regional do Colares perustettiin vuonna 1931. Se sijaitsee Colaresin kylässä noin 25 km luoteeseen Lissabonista katsottuna. Colareisn aluetta kutsuttiin Roomalaisten aikaan nimellä Promontorium Magnum. Tämä Manner-Euroopan läntisin viininviljelysalue on saanut oman appellationsa jo vuonna 1908.

Dokumenttien mukaan Colaresista  on laivattu viiniä ulkomaille jo vuonna 1367. Viiniä myytiin Intiaan 1500-luvulla, koska Ramisco lajikkeesta tehty viini kesti hyvin pitkiäkin merimatkoja. Samoihin aikoihin alue tuotti niin paljon viiniä, että se riitti kattamaan myös Portugalin markkinoiden kysynnän.

Nykyään osuuskunnassa on 50 rypäleentoimittajaa. Alueella viljellään edellenkin eniten Ramiscoa. Siitä tehdään noin 80 % osuuskunnan viineistä. Vaaleista lajikkeista viljellään eniten Malvasia de Colares eli Colares Malmseyta, jonka osuus vuosituotannosta noin on 20 %. Osuuskunnan tuottaa noin 20 000 ploa/vuosi.




Adega Regional do Colares
Kuva: © Mari Linna
Adega Regional do Colares
Kuva: © Mari Linna  



Adeaga Regional de Colares
Al. Cor. Linhares de Lima, 32 Kuva: © Mari Linna


Colaresin viinit ovat melko vaikeasti lähestyttäviä. Alueella ei tehdä mielisteleviä, hedelmäisiä ja pehmeitä viinejä. Viinin valmistustekniikoita on pyritty jonkin verran uudenaikaistamaan, mutta perinteiden säilyttämistä pidetään erittäin tärkeänä.

Chão Rijo, Arenae Tinto, Arenae Branco
Kuva: © Mari Linna

Kävin tutustumassa Adega de Colaresiin marraskuussa 2012. Suurin osa viineistä oli käymässä ikivanhoissa ja valtavankokoisissa puutynnyreissä. Osa viineistä oli käymässä terästankeissa.

© Château Marie

Ennen myyntiin vapauttamista ramisco viiniä kypsytetään 6-8 vuotta tammessa tai vaihtoehtoisesti pulloissa. Viiniin kehittyy aromeita, jotka muistuttavat mm. pinjan siemeniä ja punaisia marjoja. Ikivanhat tynnyrit on tehty mm. pähkinäpuusta ja mahongista. Osa tynnyreistä on tehty eksoottista puulajeista. Tieto näistä lajeista on kadonnut vuosien saatossa.


© Château Marie

Adega de Colaresin tynnyririvistö oli vaikuttava. Salista löytyi erikokoisia tynnyreitä 225-19 590 l väliltä.

Tynnyririvistö 
Kuva: © Jukka Björn

Suurin koskaan näkemäni tynnyri
Kuva: © Mari Linna

Alueella viljeltävät Ramisco ja Malvasia de Colares ovat erittäin harvinaisia ja uniikkeja lajikkeita, koska niitä ei ole vartettu amerikkalaisiin juurrakoihin. Lajikkeet ovat säilyneet phylloxeran tuhoilta hiekkaisen (chão de areia) maaperän ansiosta. Meren läheisyydessä olevien tarhojen hiekka on hyvin hienojakoista ja se onkin samanlaista kuin uimarannoilla oleva hiekka. Sisämaahanpäin mentäessä maaperä muuttuu hiekan ja saven sekoituksesi, jota paikalliset kutsuvat chão rijo eli kova maa.

DOP merkintää voi käyttää viini, jonka rypäleet ovat kasvaneet hiekkamaalla (chão de areia). Kovalla (chão rijo) maalla kasvaneiden rypäleiden viini myydään pöytäviinininä Vinho Regional Lisboa -merkinnällä.

Viinitarhan perustaminen alkaa siitä, että hiekkaiseen maaperään kaivetaan niin syvä kuoppa kunnes vastaan tulee savimaata. Köynnös istutetaan ja seuraavien 3-4 vuoden aikana sen juurelle lisätään hiekkaa samaan tahtiin, kun köynnos kasvaa ylöspäin. Hiekkaa lisätään niin kauan kunnes köynnös on kasvanut maanpinnankorkeudelle. Tässä vaiheessa köynnös on valmis tuottamaan rypäleitä viininvalmistamista varten.

Ramisco ja Malvasia de Colares ovat eläviä monumetteja. Jotkut köynnöksistä ovat yli 100 vuotta vanhoja. Perinteisesti käynnöksessä on yksi tai kaksi paksumpaa runkoa, joista vanha käynnökset kasvavat. Kasvutapa on puskamainen. Yhdessä rungossa saattaa olla yli kymmenen köynnöstä. Ennen kuin rypäleet kypsyvät nostetaan käynnöksiä 50 cm pitkillä kepeillä irti maasta. Tämän toimenpiteen tarkoituksena on, että kypsyvät rypäleet eivät ole kosketuksessa hiekkaiseen maaperään. Tässä vaiheessa tertut pitää myös suojata paahtavan läpöiseltä auringolta. Suojaamiseen käytetään kuivaa ruohoa. Nämä työvaiheet tehdään elokuun puolivälistä lähtien syyskuun puoliväliin.


Ramisco köynnösrivi, suoja-aitaa ja tukikeppejä
Kuva: ©Jukka Björn

Colaresin alue sijoittuu Atlantin valtameren ja Sintran vuoriston väliin. Meren voimakkaat ja suolaiset tuulet hankaloittavat köynnösten kasvua. Ilman kosteusprosentti on myös suuri. Köynnökset pitääkin suojata mereltäpäin tulevilta tuulilta. Suojina käytetään itse tehtyjä kuivista korsista valmistettuja aitoja. Tarhat ovat yleensä pieniä ja niitä ympäröi kivistä tehdyt muurit, jotka toimivat myös hyvin tuulensuojina. Alueen keskilämpötila on noin 10 °C alhaisempi kuin ympäristössä. Syynä tähän on Sintra vuoristo, joka estää lämpimämmän ilman pääsyn alueelle.

Viuva Gomes Colares
Kuva: ©Jukka Björn

Tämä historiallinen viininviljeyalue on taistellut vuosisatoja olemassaolostaan. Taistelu jatkuu yhä. Suuri osa kauniista merenrannan läheisyydessä olevista tarhoista jäi 1960-luvulla alueelle rakennettujen loma-asuntojen alle. Tarhojen koko oli enne rakennusvaiheen alkamista 1 500 ha ja rakentamisen jälkeen tarhoja oli jäljellä enää 65 ha.

Casa Winesn omistaja Helder Cunha on valmistanut viiniä alueen rypäleistä vuodesta 2008 lähtien. Hän kertoo, että kaksi vuotta sitten heidän naapurissa olevalle viinitarhalle tuli uusi omistaja, joka repi vanhat historialliset köynnökset pois maasta ja rakensi paikalle uuden talon. Tätä tapahtuu alueella jatkuvasti.

Jäljellä olevien tarhojen omistajat alkavat olemaan jo iäkkäitä ja he eivät enää jaksa viljellä rypäleitä. Jatkajia heidän työlleen on vaikea löytää. Usein sukupolvenvaihdoksen jälkeen käy niin, että viininviljely lakkaa kokonaan. Vaativa Ramisco lajike vaatii menestyäkseen runsaasti työtä ja tietotaitoa.


Adeaga Regional de Colares, CRL

www.arcolares.com

Al. Cor. Linhares de Lima, 32
2705-351 Colares

Tel: +351 219291210
Fax: +351 219288083
Email: geral@arcolares.com

Viinikauppa
Ma-pe 9-13 / 14-18
La 9-13


Tastingit järjestetään tilauksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti