tiistai 27. marraskuuta 2012

2011 Aphros Vinhão

2011 Aphors Vinäo
Kuva: © Jukka Björn
Alue: Vinah Regional Minho, DOC Vinho Verde, Lima

Lajike, Castas: Vinhão

Alkoholi: 12 t-%

Viinintekijä: Vasco Croft

Enologit: Pedro Bravo ja Rui Cunha

Ulkonäkö: Kirkas violettiin taittuva rubiininpunainen.

Tuoksu: Mausteisuutta, mustetta, marjaisuutta, vihreyttä, happamuutta

Maku: Vahvat raa'ahkot hapot, pehmeät alhaiset tanniinint, raa'an oloisia marjoja, vihreyttä, happankirsikkaa, mustaherukkaa, mineraalisuutta


Maistoin punaista vinho verdeä ensimmäisen kerran elämässäni marraskuussa 2012. Kollegaani lainatakseni: "Viinissä on purevaa ärhäkkyyttä ja ehdottoman paikallinen maku."

Viiniin käytettävät rypäleet poimittiin 12-14.9.2011. Tarhan koko on 2 ha ja tuotantomäärä noin 4 000 l/ha. Tarhojen maaperä kostuu graniitista. Viiniä on tehty 4 500 ploa.

Maseraatio ja spontaanisti tapahtuva alkohokäyminen tapahtuivat graniittisissa tankeissa, lagares. Rypäleitä poljettiin perinteisesti jaloin. Malolaktinen käyminen ja viinin kypsytys tapahtuivat sur lie eli hiivasakan päällä.

Sandemanin lagares, Douro
Kuva: Mari Linna

Vasco Croft
Kuva: www.bloomberg.com
Viinitekijä Vasco Croftin viinit edustavat modernia Vinho Verdeä. Viljelyssä hän huomioi luonnon monimuotoisuuden ja harmonian eläimien ja ihmisen tekemän työn välillä. Tarhoilla käytettävät biodynaamiset metodit ovat hyvin lähellä orgaanista tuotantoa. Tilalla ei käytetä lainkaan keinolannoitteita.Viinin valmistuksessakin noudatetaan vanhoja perinteitä esim. rypäleet poljetaan jaloin vanhoissa lagareseissa. Käymisvaiheessa käytetään kotoperäisiä hiivoja. Köynnösten kasvauksessa ja viininvalmistuksessa huomioidaan kuun liikkeet. Viini filteröidään kevyesti ennen pullottamista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti